Gretten, glad, lei og stolt om hverandre

Teksten er skrevet av Chris Klemmetvold, gründer og daglig leder i Medarbeiderne

Jeg er på hyttetur med Medarbeiderne og det er natt til søndag. Nå har jeg det veldig bra, men i dag tidlig var jeg ganske gretten og lot det gå ut over kollegene mine.

Jeg hadde sovet lite, stått opp med feil ben, var sulten og redd for at noen skulle spise alt baconet før jeg fikk noe. 

Jeg lot tydelig irritasjonen min komme frem på en slik måte at alle følte seg truffet selv om ingen hadde gjort noe galt. Jeg var urimelig.

Etter frokost innså hvor sur jeg må ha virka og fortalte det til en kollega. Hun lo av meg og sa det var fint at jeg så sjøl at jeg hadde vært urimelig. Etterpå tok jeg selvkritikk foran alle og det var godt.

Jeg har tenkt at det er fordi jeg er leder at jeg har blitt flinkere til å se egne feil, men det er nok like mye på grunn av folka i selskapet jeg leder.

Noe av det fine med å jobbe i Medarbeiderne er nemlig at det ikke jobber et eneste perfekt menneske her. Ingen er perfekte og ingen later som. De fleste er ganske åpne om det når de har det tøft og det gjør at det er lettere for oss alle å ha en dårlig dag. Det er lettere å være seg sjøl og det er ganske stor takhøyde.

Utsikt mot solnedgangen fra hytta Medarbeiderne har lånt til vår tolvte «Fullmånesamling» Utsikt mot solnedgangen fra hytta Medarbeiderne har lånt til vår tolvte «Fullmånesamling».
Vi har fullmånesamling (hyttetur) fire ganger i året og drar til forskjellige steder hver gang,

Overskudd
Det gir overskudd å jobbe i et fellesskap hvor jeg føler at en blir sett til tross for at jeg er en av lederne. Det er ganske flatt og vi har en ganske løs tone. Det spøkes mye og de fleste sier ifra om ting de opplever som ugreit ganske direkte med en gang.

Noen ganger kan jeg sjøl være streng, og noen ganger er jeg for streng. Jeg har kolleger som er flinke til å si ifra når det skjer.

I arbeidsmiljøutvalget forrige uke fikk jeg klar beskjed om at enkelte tekstmeldinger jeg sender til ansatte oppleves som krasse og kommanderende, spesielt når de kommer utenfor arbeidstida.

Det føles rart å skrive om dette på nett, men det er også både befriende og skjerpende. Jeg er ikke perfekt jeg heller og det er godt å slippe å late som. Når jeg skriver det her blir jeg forhåpentligvis flinkere.

Noen dager lurer jeg på hvorfor jeg ikke har en «vanlig» jobb i stedet for å ansette folk som har slutta med rus. Det er jo ikke bare plankekjøring. Som gründere møter vi på situasjoner som virker håpløse og rusproblematikken legger til en ekstra dimensjon.

Enkelte medarbeidere sprekker og klarer ikke komme på jobb. Andre gang er det lovende kandidater som ikke dukker opp på intervju. Enkelte dager preges av interne konflikter eller uro, mens andre dager heldigvis preges av samhold. I dag har vært en slik dag.

Andre dager får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg ikke skjønner hvordan jeg kunne tenke slik. Det er de dagene hvor alle gjør det de skal og det ringer nye kandidater som har blitt rusfrie og har lyst på jobb. 

Noen sier at Medarbeiderne har betydd en ny start og at de kan være på «rett side» av loven og andre skillelinjer. Andre medarbeidere sier de helt sikkert hadde vært tilbake i ruslivet hvis de ikke fikk jobb. Det betyr veldig mye.

Gudrun på kontoret har stålkontroll på fakturering, oppsigelser, kundereskontro, betalingsoppfølging, tilbakebetalinger, arbeidskontrakter m.m. Gudrun på kontoret har stålkontroll på fakturering, oppsigelser, kundereskontro, betalingsoppfølging, tilbakebetalinger, arbeidskontrakter m.m.

Lov å skryte
Når en først er igang med å være ærlig må det være lov til å skryte også. I dag stilte jeg kollegene mine spørsmålet «Hadde vi trengt mer fellesskap og samhold i Medarbeiderne?». Svaret på det spørsmålet vil alltid være ja, men det kom også tydelig frem at vi allerede har et fellesskap.

Et fellesskap av folk som tror på visjonen om å vise verden at folk som har slutta med rus kan jobbe, og som står sammen om å hjelpe hverandre med akkurat det.

Også går det bra økonomisk

Så langt i år har vi et positivt dekningsbidrag på 1 {30ecd02efd08ef0a6e2de7ea9d43bf89789056fd197cbd044b8a46ae58d3d2df}. Det betyr at vi har tjent 1 {30ecd02efd08ef0a6e2de7ea9d43bf89789056fd197cbd044b8a46ae58d3d2df} mer enn vi har brukt. Vi går i balanse. April var første måned med overskudd og i mai ble overskuddet betydelig.

Det gjenstår å kontrollere for noen utgifter som øker nå fremover blant annet pga. lønnsøkninger, men straks er vi den første bedriften i Norge som i hovedsak ansetter folk som har slutta med rus og går i balanse. Overskuddet skal brukes på å skape flere arbeidsplasser.

Nå gjør vi investeringer i både mennesker og i en ny IT-løsning som gjør at de neste månedene sannsynligvis vil bringe underskudd, men på sikt vil dette gjøre virksomheten mer solid og gjøre det mulig å vokse uten å skrangle mer enn vi tåler.

Når voksesmertene gjør for vondt er det nemlig krevende både for de som er ute og gjør jobben og oss som koordinerer og har ansvar. Akkurat nå opplever vi en litt krevende vekst, men de harde tallene er inspirerende når en tenker på hva som ligger bak.

Salgsteamet har det siste året hele tida levert litt bedre enn styret har klart å forutse. Salgsteamet har det siste året hele tida levert litt bedre enn styret har klart å forutse.

Vi betjener nå over 2200 (straks 2300) faste abonnenter med fast månedlig henting av avfall til kildesortering og har oppdrag på Flytt og Sjau hver eneste dag, med to uker frem i tid booka i kalenderen. Det kan være lurt å ringe Gisle i dag hvis du trenger flytting om en måned.

Hele 30 medarbeidere med rusbakgrunn har nå en jobb å gå til, betaler skatt og bidrar med viktig og meningsfylt arbeid. Noen jobber med salg, noen er sjåfører, noen bærer møbler, noen henter avfall, noen luker, noen sorterer klær til gjenvinning, noen fakturerer og noen gjør klar campingbiler. 

Denne utsikten kan du våkne til hvis du leier en av Cabin Camperne vi jobber med å klargjøre.

Mange medarbeidere løser utfordringer for hverandre underveis og fikser alt fra punkterte dekk til misfornøyde kunder uten at ledelsen trenger å involvere seg. Det er et symptom på at vi har selvstendige og ansvarlige medarbeidere, og at vi er blitt et mer modent selskap enn vi var.

Vi er etterhvert blitt en liten bedrift som kan og gjør mye forskjellig uten at vi har spredt oss alt for mye. Vi vokser sakte men sikkert. De fem første månedene i år har vi omsatt tjenester for 3,2 millioner, og vi ligger 532 000 foran budsjettet vårt.

Akkurat nå spår jeg at vi i 2019 kommer til å nå en omsetning på 8 millioner og betale ut omlag 5 millioner i lønn til folk som har slutta med rus. Det har vi grunn til å være stolte av!

De som jobber hos oss nå har vært ansatt hos oss i tilsammen 8413 dager.

I neste blogginnlegg skal dere få høre mer om det vi lærer underveis om hvordan vi  jobber med å rekruttere, bygge opp og beholde folk som har slutta med rus. Der har vi fortsatt mye å lære.

Følg oss gjerne på Facebook.

 

Hilsen Chris Klemmetvold
Morgengretten gründer med stort forbedringspotensiale
chris@medarbeiderne.no
Tlf. 481 13 293

Relatert

Med fortiden litt på utsiden.

«Hei! Jeg heter Line og kommer fra Medarbeiderne. Vi er en bedrift som kun ansetter tidligere rusavhengige…» Slik starter ofte en pitch når våre selgere

LES MER